Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye

Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) "Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye" konulu konferans düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) "Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye" konulu konferans düzenlendi. Konferansa Polis Akademisi Başkanlığı Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (UTGAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Program öncesinde Prof. Dr. Mehmet Şahin, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül'ü makamında ziyaret ederek gündemdeki konular hakkında istişarede bulundu. Ardından Prof. Dr. Şahin, üniversite öğrencileriyle biraraya geldi.

KMÜ Üniversiteli Aktif Gençler Topluluğu tarafından düzenlenen ve topluluk başkanının açılış konuşması ile başlayan konferansta Prof. Dr. Mehmet Şahin dinleyicilere hitap etti.

Güncel gelişmelerden başlayarak Ortadoğu'da yaşananları ve bu yaşananların Türkiye'ye etkisini anlatan Şahin, en güncel gelişme olarak İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın toplanmasını ve sonuçlarını ele aldı. Teşkilatın, 1969'ta Kudüs'te Avusturalyalı bir Yahudinin Mescid-i Aksa Camii'ni kundaklaması üzerine kurulduğunu ve bu olay sonrası Müslüman ülkelerin biraraya gelerek İslam dünyasının sorunlarına çözüm aramaya çalıştığını belirtti.

"Ortadoğu'daki sorunların temel kaynağı yöneticilerin büyük çoğunlunun halkın desteğini almamasıdır"

1969 yılından itibaren katlanarak büyüyen Kudüs sorunu üzerine Prof. Dr. Mehmet Şahin, "Yahudiler her geçen gün kenti, kutsal mekanları Yahudileştiriyorlar. Kudüs meselesi Arap, Fars ya da Türk meselesi değildir; Kudüs meselesi, iman ve Müslümanlık meselesidir. Ortadoğu'daki sorunların temel kaynağı ise Ortadoğu'daki yöneticilerin büyük çoğunlunun halkın desteğini alarak yönetime gelmemesidir. Halkının desteğini almayan yönetici, dünyanın neresinde olursa olsun en tehlikeli yönetici tipidir. Kendi halkı tarafından desteklenmeyen yönetici mutlaka dışarıdan birileri tarafından desteklenir. Fakat demokratik seçimle yönetilen ülkelerde bu durum farklıdır; burada yöneticiler halk tarafından seçilir ve halk yöneticiler için bir tehlike unsuru değildir. Halkın desteği olmayan yönetimlerde devlet; istihbarat yapılanmasını, güvenlik tedbirlerini halka hizmet edecek şekilde değil, halkı kontrol edecek şekilde yapılandırır. Çünkü devletin çıkarının önünde yöneticinin ve rejimin çıkarı gelir. Bu nedenle de yöneticilerin düşüncesi, dış güçler beni ayakta tutsunlar da Kudüs'e ne olursa olsundur." değerlendirmesinde bulundu.

İmparatorlukla yönetilmiş toplumların davranış farklılıklarına da değinen Şahin, "İmparatorlukla yönetilmiş toplumlar, olaylara karşı tavırlarını koyabilirler, tepki gösterebilirler. Ortadoğu bölgesinde bu davranışı sadece Türkiye ve İran gösterebilmektedir. 15 Temmuz'da 'tipi bizden fakat çipi bizden olmayanların' kalkıştığı darbe üzerine Türk halkının sağlam duruşu bunun bir örneğidir." dedi. Prof. Dr. Mehmet Şahin'in katılımcılardan gelen soruları yanıtlaması ve fotoğraf çekimiyle konferans sona erdi.

Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye

Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber