Meü Mdto Denizcilik Fakültesi, 2024 Yılının İkinci Yarısında Hizmete Giriyor

Meü Mdto Denizcilik Fakültesi, 2024 Yılının İkinci Yarısında Hizmete Giriyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Denizcilik Fakültesi inşaatında son aşamaya gelinirken, fakültenin 2024 yılının ikinci yarısında...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Denizcilik Fakültesi inşaatında son aşamaya gelinirken, fakültenin 2024 yılının ikinci yarısında hizmete girmesi bekleniyor. MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Türkiye'nin en gözde denizcilik fakültelerinden birini inşa ettiklerini belirterek, "Kaba inşaatı tamamlanan, ince inşaatının ise 2024 yılının ilk yarısında tamamlamayı planladığımız fakülte ile cumhuriyetimize ve denizciliğimize kalıcı eserler armağan etmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.

Kentin en önemli fakültelerinden biri olan denizcilik fakültesi, MEÜ ana kampüsünde yapımı devam eden ve son teknolojiyle donatılacak yeni binasına taşınacak. MDTO tarafından yaptırılan fakülte, 16 bin 500 metre kapalı, 8 bin metrekare açık alanı ile laboratuvarları, dalga havuzu ve simülasyon merkeziyle Türkiye'deki en önemli denizcilik fakültelerinden biri olacak. Eğitime verdikleri destek ve fakülte inşaatının son durumunu değerlendiren MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, cumhuriyet kurulduktan sonra her alanda olduğu gibi denizcilikte de büyük yol alındığını belirterek, "Deniz yolu taşımacılığı yılda 12 milyar ton yükün taşındığı ve 500 milyar dolarlık geliri bünyesinde barındıran dev bir sektör ve ülkemiz bu sektörün aktörlerinden biri. Ancak bizim için daha yapacak çok iş, kat edilecek çok mesafe var. Bizler hem deniz ticareti hem de deniz güvenliği açısından nitelikli insan kaynağına sahip olmayı, ülkemizin ekonomik ve stratejik çıkarları açısından zorunlu görüyoruz. İnsan sermayesine yatırımın ekonomik kalkınmaya etkisine inanıyor, bu doğrultuda en büyük yatırımlarımızı eğitim alanında yapıyoruz. Kendi adımızı taşıyan ve 14 senedir himayemizde olan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinin eğitim binasını yaptırmak, bu amaçla hayata geçirilen projelerden biriydi. Sınırlı makine zabiti ve vardiya zabiti yetiştiren lisemiz, 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından proje okullar kapsamına alındı, bir sonraki yılda da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği protokolü kapsamına alındı" diye konuştu.

"Gemi insanlarının İngilizce bilmesi son derece önemlidir"

Küresel denizcilik sektörünün, çağın gereksinimlerine uygun olarak yetişmiş, donanımlı, teknolojiye ve İngilizceye hakim profesyonel elamanlara ihtiyaç duyduğunu belirten Lokmanoğlu, "Denizcilik mesleğinin dili, bütün sularda ve bütün bayraklarda İngilizcedir. Denizcilik mevzuatı ve denizcilik sözleşmeleri İngilizcedir. Gelişmeleri takip edilmek, dünya denizlerinde ülkemizin hak ve çıkarlarını koruyabilmek için gemi insanlarının İngilizce bilmesi son derece önemlidir. Türk gemi insanlarının yabancı dil sorunu ise sektörümüzün bildiği ve çözmek zorunda olduğu bir gerçektir. İngilizce bilgisinin yetersizliği nedeniyle sınırlı sayıda Türk gemi insanı, yabancı bayraklı gemilerde çalışabiliyor. İşte bu nedenle, denizcilik öğrencilerimizin meslek hayatına atıldıklarında yabancı dil sorunu yaşamaması için odamızın girişimleri ile denizcilik lisemizde, 2021 yılından beri müfredata ek İngilizce dersleri veriliyor. Öğrencilerimiz en az 10 saat ek İngilizce dersi alıyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin en gözde denizcilik fakültelerinden birini inşa ediyoruz"

Eğitim alanından en büyük yatırımı MEÜ içinde inşa ettirdikleri denizcilik fakültesine yaptıklarının altını çizen Lokmanoğlu, şöyle devam etti; "İnşasını üstlendiğimiz fakültede denizcilik öğrencilerinin modern ve donanımlı bir ortamda eğitim görebilmelerini hedefliyoruz. Fakültenin inşasına başlamadan önce ciddi bir araştırma yaptık, bu alandaki iyi örnekleri inceledik. Odamızın önceki yatırımı olan MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin inşasında olduğu gibi denizcilik fakültesini de IMO'nun denizcilik eğitim ve öğretiminin standartlarını belirleyen STCW konvansiyonuna uygun olarak inşa ediyoruz. Projede malzeme kalitesine ve üst düzey teknoloji kullanımına azami özen gösteriyoruz. Fakülte, 16 bin 500 metrekare kapalı, 8 bin metrekare açık alanı ile laboratuvarları, dalga havuzu ve simülasyon merkeziyle büyük bir eğitim kompleksi olarak MEÜ'ye devredilecek. Odamızın adını taşıyacak bu fakülte Türkiye'nin en gözde denizcilik fakültelerinden biri olarak inşa ediliyor. Kaba inşaatı tamamlanan, ince inşaatının ise 2024 yılının ilk yarısında tamamlamayı planladığımız fakülte ile cumhuriyetimize ve denizciliğimize kalıcı eserler armağan etmenin gururunu yaşıyoruz."

Meü Mdto Denizcilik Fakültesi, 2024 Yılının İkinci Yarısında Hizmete Giriyor

Meü Mdto Denizcilik Fakültesi, 2024 Yılının İkinci Yarısında Hizmete Giriyor

Meü Mdto Denizcilik Fakültesi, 2024 Yılının İkinci Yarısında Hizmete Giriyor

Meü Mdto Denizcilik Fakültesi, 2024 Yılının İkinci Yarısında Hizmete Giriyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber