KMÜ'de "Ölümü Ciğerine Çekme" Konulu Eğitim Semineri
KMÜ'de Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu ile Yürüyüş Öğrenci Topluluğu tarafından sigara bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla ‘Ölümü Ciğerine Çekme’ konulu eğitim semineri düzenlendi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu ile Yürüyüş Öğrenci Topluluğu tarafından sigara bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla ‘Ölümü Ciğerine Çekme’ konulu eğitim semineri düzenlendi.
“Sigara insanı yıkıma uğratan hatta ölüme götüren bir maddedir”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminer Muradiye Özenli isimli öğrencinin sunumu ile devam etti. Özenli, sigara tüketimini azaltmak ve sigaraya bağlı ölümlere dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, “Merak, arkadaş baskısı, sorunlarına çözüm aramak ya da sorundan uzaklaşmak, farklı gözükmek, beğeni toplamak, bir gruba ait olmak ve eğlenmek gibi farklı sebeplerden dolayı başlanılan sigara, zaman içinde insanı yıkıma uğratan ve çeşitli sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açan bir maddedir. Sigara, akciğer kanserlerinden %95, akciğer hastalıklarından %82, kalp-damar hastalıklarından %21, felçlerden ise %18 oranında sorumludur. Sigara içenlerin yanı sıra içmeyenler de pasif içici olarak sigaradan zarar görürler. Pasif içicilerin %25’inde akciğer kanseri görülür.” dedi.
Özenli, sunumunda ayrıca sigara içme alışkanlıkları ile ilgili sayısal veriler paylaşarak dumansız hava sahası, yeşil dedektör, Alo 171 gibi sigara karşıtı uygulamalar hakkında bilgiler paylaştı.
“Tütün; esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir”
Seminer, Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniğinde görev yapan Dr. Nuray Özkal’ın sunumu ile devam etti. Sigaranın zararlarını anlatan Dr. Özkal, dünyadaki birçok gelişmiş ülkenin vatandaşlarını tütün ve zararlarından korumak amacıyla yasalar hazırladığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tütün; esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir. Her dozu zararlıdır ve vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Yüksek bağımlılık yapıcı bir etkiye sahip olan tütün dünyanın en güçlü endüstrisi tarafından saldırgan reklam ve promosyon taktikleri ile satılır. Sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar verir. Sigara içmek sanıldığı gibi sosyal bir davranış değil madde bağımlılığı olarak kabul edilen bir hastalıktır. Pasif içiciler de aktif içiciler gibi sigaradan zarar görür. Yaşadığınız evin bir odasında içilen tütün ürünü (sigara, püro, pipo, nargile) o evin diğer odalarında oturan insanları zehirler.”
Dr. Özkal ayrıca sigarayı bırakma ve tedavi yöntemleri hakkında öğrencilere bilgiler vererek sigara kullananların bir an önce bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri için tavsiyelerde bulundu.
Seminer, öğrencilerin sigara bağımlılığı ile ilgili gösterilerinin ardından plaket takdimi ile sona erdi.
HABERE YORUM KAT