KMÜ'de 3.Enerji Bilim Şenliği Düzenlendi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Bölümü ve Enerji Verimliliği Öğrenci Topluluğu tarafından 3. Enerji Bilim Şenliği düzenlendi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Bölümü ve Enerji Verimliliği Öğrenci Topluluğu tarafından 3. Enerji Bilim Şenliği düzenlendi.
Vestel Savunma Sanayi A.Ş. Danışmanı ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaplan’ın konferansı ve ardından proje sunumlarının yer aldığı 3. Enerji Bilim Şenliğine çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Enerji Verimliliği Öğrenci Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Selmin Ener Ruşen’in açılış konuşması ile devam etti.
Dr. Öğr. Üyesi Ruşen, “Enerji Verimliliği Topluluğunda çalışan ve emeği geçen tüm öğrencilerime, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere bizlerle olan hocamız Prof. Dr. Yüksel Kaplan’a çok teşekkür ediyorum.” dedi.
“Hidrojen Enerji Sisteminin Faydaları”
Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Yüksel Kaplan, ‘Yeni Nesil Enerji Sistemi ve Ülke Politikaları’ konulu sunumu çerçevesinde ‘hidrojen enerji sisteminin gerekçesi, gelişmeleri, ülkelerin hidrojen enerji sistemine geçişleri’ hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.
Prof. Dr. Kaplan, “1860 yılında Endüstriyel Devrimle birlikte fosil yakıtlar kullanılmaya başlandı ve petrolle tanıştık. Endüstriyel Devrim başladığından beri 50-60 yılda bir yakıtımızı değiştirdik. İlk önce odun, sonra kömür, sonra petrol kullandık, şimdi de doğalgaz kullanıyoruz. Fakat yenilenebilir bir yakıt bulursak enerji sistemini değiştirmeye gerek kalmayacak. Fosil yakıtların kullanım kolaylığı ve alt yapı mevcutluğu açısından avantajları olsa da küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesi, iklim değişikliği, hava kirliliği ve oksijen azalması gibi pek çok da çevresel etkisi var.” dedi.
Prof. Dr. Kaplan, konuşmasının devamında yeni primer enerji kaynaklarına değinerek şunları söyledi: “Güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal, biyokütle ve nükleer yeni primer enerji kaynaklarıdır. Bunların kesintili, tüketim merkezlerinden uzak olması ve yakıt olmaması gibi dezavantajları mevcut. Bu dezavantajları ortadan kaldıracak yenilenebilir, depolanabilir, taşınabilir, temiz, ekonomik ve yakıt olabilecek bir bağlayıcıya yani hidrojene ihtiyaç var. Hidrojen; temiz, hafif, verimli, ekonomik ve depolanabilir özelliktedir. Ayrıca hidrojenin hava kirliliği, küresel ısınma, elektrik kesintisi gibi zararları yok; aksine faydaları var. Bütün bunların sonucunda kalıcı çözüm hidrojen enerji sistemidir."
Prof. Dr. Kaplan, konuşmasının son bölümünde Japonya, Suudi Arabistan, Kanada, Arjantin, Almanya, Türkiye gibi ülkelerin hidrojen enerjisine geçişleri ve tedarik zinciri ile Niğde Ömer
Halisdemir Üniversitesindeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Konferans katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile sona erdi.
3. Enerji Bilim Şenliği, konferans sonrasında KMÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği 3'üncü ve 4'üncü sınıf öğrencilerinin Enerji Verimliliği dersi kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Selmin Ener Ruşen danışmanlığında hazırlamış oldukları 35 poster ve prototip projelerin katılımcılara sunulmasıyla devam etti. KMÜ ve Karaman Devlet Hastanesi için hazırlanan enerji verimliliği projeleri, güneş enerjisi uygulamaları, hibrit tarım aracı, yakıt pili projeleri ve termal kamera görüntüleri gibi pek çok proje arasından en iyi üç poster ve prototip proje seçilerek ödülleri takdim edildi.
HABERE YORUM KAT