KMÜ Demircioğlu'na Kimya Arge Proje Pazarından Davet
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Erhan Demircioğlu, 126 proje başvurusunun yapıldığı 7. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde ilk 6 finalist içerisinde yer aldı.
126 Projeden İlk 6’ya
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin ortaklaşa olarak düzenlediği Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe 7. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği İstanbul’da gerçekleştirildi. Çok İşlevli Güneş Paneli Camı projesiyle etkinliğe katılan Erhan Demircioğlu, jüri değerlendirmesi sonucunda Temel Kimyasallar kategorisinde 126 proje arasından ilk 6 finalist proje arasına girerek jüri sunumu için İstanbul’a davet edildi.
“Kendi kendini temizleyebilen güneş paneli camı”
Projesi hakkında bilgi veren Erhan Demircioğlu, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren güneş panellerinin yüzeylerinin zamanla kirlendiğini ve bu kirlenmeden ötürü performanslarının düştüğünü belirterek, “Güneş enerjisi sektöründe en güncel sorun güneş panellerinin yüzeyinin zamanla kirlenmesinden ötürü performansının düşmesidir. Bu problemi çözmek için piyasada güneş paneli temizlik firmaları ve cihazları mevcut olsa da tam olarak çözüm sağlanmış değildir. Projemde kendi kendini temizleyebilen fotokatalitik ve hidrofilik özellikte yarıiletken metal oksitlerden oluşan ince film tabaka üreterek bu problemi çözmeyi amaçladım. Ürettiğim bu ince film tabaka modelini güneş panelinin cam yüzeyine kapladım ve sonuç olarak kendi kendini temizleyebilen güneş paneli camı elde ettim.” dedi.
“UV ışınlar yüzeydeki kiri kaplama sayesinde yakarak temizliyor”
Demircioğlu ürettiği ince film tabakanın çalışma prensibi ile ilgili şunları aktardı: “Ürettiğim ince film tabaka temel olarak güneşten gelen UV ışınlarını kullanarak yüzeydeki kiri yakıyor. Panelin yüzeyine su döktüğünüz zaman yakılan kirler suyun etkisiyle panelden uzaklaştırılıyor. İnce film tabaka tekrar tekrar kullanılabilmekte ve maliyeti düşük malzemelerden üretilebiliyor olması ile dikkat çekmektedir.”
“Sürdürülebilir ihracat için katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz”
Projesinin sektörde önemli bir problemi çözeceğinin altını çizen Demircioğlu, “Sürdürülebilir ihracata ulaşmamız için katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Üretim için ise Ar-Ge şart. Bu proje tüm güneş sektörünü etkilediğinden ticarileştikten sonra ihracata katma değer kazandıracağı düşüncesindeyim. Bu kapsamda çalışmalarıma hız kesmeden devam edeceğim.” dedi.
Demircioğlu son olarak, çalışmaları boyunca kendisine destek veren başta ailesi olmak üzere proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Ruşen’e ve üniversite yönetimine teşekkür etti.
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT