Kitap Fuarı Söyleşilerle Devam Ediyor
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) gerçekleştirilen Kitap Fuarı kapsamında ikinci günde de söyleşiler düzenlendi.
“Dijital kültürün hayatımızdaki yansımaları”
Aktif Gençler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ilk söyleşinin konuğu Yazar Ahmet Melih Karauğuz oldu.
Dijital kültürün hayatımızdaki yansımalarını örneklerle aktaran Karauğuz, “Önceden söz vardı fakat şimdi birler ve sıfırdan oluşan karmaşık bir kod yumağı var. Eşyanın bilgisinden algoritmanın bilgisine uzanan bir hikâyenin kırılma anlarını yaşıyoruz. Yeni medya, yeni ekonomi, yeni din ve yenilerin dünyası. Kullan at ve akışkan bir çağ içerisindeyiz. Değişen kavramlar, dönüşen pratikler ve değerler söz konusu. Ekonomi, siyaset, meslekler her şey değişiyor veya şekil değiştiriyor. Yapay zeka teknolojisi hayatımızın artık her alanında. Bu zaman dilimi bize yeni şeyler getirdiği kadar bir şeyler de götürüyor.” şeklinde konuştu.
Karauğuz, değişen dijital kültür için neler yapmamız gerektiği konusunda açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Dünya kodlar üzerinden ilerliyor; biz de bu kodlar üzerinden kendimize anlam yüklemeliyiz. Temel sorun; anlam krizi ve bireyin öldüğü, birey ölürse edebiyatın ve sanatın da öleceği iddiası. Herkes kendi anlam dünyası için savaşıyor. Biz de çağı anlamalı, anlam ve fikir üretmeliyiz.”
“İlmin, tasavvufun, edebiyatın ve hatta toplumun kanı şiir üzerinden akar”
Adem Öğrenci Topluluğu tarafından Yazar Mustafa Aydoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı ikinci söyleşiye ise çok sayıda öğrenci katıldı.
Aydoğan, “İlmin, tasavvufun, edebiyatın ve hatta toplumun kanı şiir üzerinden akar. Şiir bizim tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı’da devlet yöneticileri, tarihçiler, mutasavvıflar hemen hepsi şairlik yapmıştır. Kanuni Sultan Süleyman kudretli bir padişah olmasının yanında büyük bir şairdir. Geçmiş dönemlerde şair olmak isteyen çok fazlayken şuan roman yazmak isteyen kişi sayısı çok daha fazla. Şiirden romana bir dönüşüm olmaktadır. Son elli hatta yirmi yıldır roman ön plana çıktı. Ana metin şiirdir fakat 1839 Tanzimat Fermanı’ndan sonra şiir düşüşe geçti. İslam toplumlarının batı toplumları karşısında mağlup olmasıyla şiirin düşüşü doğru orantılı olmuştur” dedi.
Söyleşi ve imza programı Yazar Ahmet Bulut ve Yazar Ramazan Kayan’ın kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT