Karaman'daki Mevsimlik Tarım İşçilerine Sağlık Eğitimi
Türkiye'de her yıl binlerce tarım işçisi, ekim/dikim, çapa, hasat dönemlerinde, başta Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere, oluşan iş gücü talebini karşılamak için, çoğunlukla, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Çukurova Bölgelerine göç etmektedir.
Mevsimlik tarım işçileri, genellikle, taşıma, barınma, sağlık, temizlik, eğitim, sosyal güvenlik gibi olumsuz yaşam şartları ve çalışma ortamlarıyla gündeme gelmektedir.
Son yıllarda söz konusu problemlerin çözümü için yasal düzenlemeler yapılmakta; mevsimlik tarım işçilerinin hakları güvence altına alınmaya çalışılmaktadır.
Karaman'a da 2017 yılı için ağırlıklı olarak Şanlı Urfa ve Adıyaman illerinden olmak üzere 1238 kişi mevsimlik tarım işçisi olarak gelmiştir. Bu kişilerin barınma ve yaşama alanlarının şartları incelendiğinde çok da iyi durumda olmadıkları gözlenmektedir.
Bu bağlamda Merkez Toplum Sağlığı olarak çalışmalar başlatılmış olup ilk etapta Kisecik köyünde bulunan mevsimlik tarım işçileri ziyaret edilmiştir. Ziyaret kapsamında çocuklara mahremiyet; ailelere hijyen, vektörlerle bulaşan hastalıklar (KKKA vb.) ve sağlıklı beslenme konularında eğitim yapılmıştır.
Eğitimlerin ardından çocuklara hediyeler verilmiştir. Buna ek olarak diş hekimi tarafından çocuklara diş taraması ve flor uygulamaları; çevre sağlığı teknisyenleri tarafından barınma, temizlenme ve sosyal alanların sıhhi şartlara uygunluğu kontrol edilmiştir.
Alınması gerekli tedbirler ile ilgili kişilere bilgilendirme faaliyetlerinde bulunulmuştur.
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT