Karaman Devlet Hastanesinde Önemli Bypass Operasyonu
Karaman Devlet Hastanesinde tedavi gören hasta ya vücudumuzun en büyük damarından her iki bacağa açık cerrahi ile suni damar bypass yapıldı.
Yapılan bypass ameliyatının ardından açıklama yapan Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Osman Yaşar Işıklı, “Ameliyatı; Genel Cerrahiden Op.Dr. Mevlüt Tekin, Kalp Damar Cerrahiden Op. Dr.Kürşat Çetin, Op.Dr. Hayati Taştan, Anestezi Uzm.Dr. Melike Yücekul ve alanında profesyonel sağlık çalışanı arkadaşlarımız ile birlikte gerçekleştirdik. Bypassın babası olarak bilinen bu tip ameliyatlar cerrahi ekip ile yapılabilmektedir. Daha önce birkaç kez kapalı olarak gerçekleştirdiğimiz benzer amaç taşıyan operasyonu bu kez açık ameliyat ile yaptık. 30 yıl önce tekstil fabrikasında sağ elini kaybeden hastamızın genişlemiş hayati tehlike arz eden karın içi iki damarını iptal ederek vücudun en büyük damarı olan abdominal aorttan her iki bacağına bypass yaptık. Pantolon greft bypass denilen bu teknik 3. Basamak hastanelerde uzun yıllardır yapılmaktadır. Teknik donanımını ve malzeme teminini tamamladığımız hastanemizde artık bu ve benzer operasyonlar sevk edilmeden başarı ile yapılmaktadır. 2. gün ayağa kalkıp mobilize olan hastamızı taburcu ettik. Kendisine sıhhatli uzun ömürler diliyoruz.
Anevrizmalardan yırtılıp kanadıkları için ürkütücüdür hep korkarız. Bu kanamalar iç kanama diye bilinir. Aort vücuttaki en büyük damarlardan birisidir. Kanaması ölümcül olabilir. Yaşam ile bağdaşmaz. Damar ne kadar genişlemişse kanama ihtimali o kadar yüksektir. Karın bölgesindeki aort çapı 2.5-3 cm civarıdır. 3 cm'den 5 ya da 5.5 cm'ye kadar tedavi gerektirmez. Genellikle 6 ya da 12 ayda bir takip edilir ve genişleme hızına bakılır. Bu takip ya renkli Doppler ultrason ya da bilgisayarlı tomografi ile yapılır. Ne zaman 5.5 cm ye ulaşırsa tedavi gerekir. Bazı durumlarda beklemeden daha erken tedavi etmek gerekebilir. Karın bölgesindeki aort damarında genişleme genel olarak sinsi seyreder. Hastaların yarısında hafif karın ağrısı olabilir. Ancak karın ağrısı çok müphem bir yakınmadır ve birçok hastalıkta görülebilir. Bazen karında ya da kasıkta nabızla atan bir şişlik hissedilebilir. Bu şişliğin damar gibi nabız vermesi çok önemli bir işarettir. Anevrizma zamanla daha da genişler ve tedavi edilmediği takdirde patlar ve çoğunlukla ölüme neden olur. Bir anevrizma ne kadar büyükse patlama riski de o kadar fazladır. Anevrizmadan ölüm, toplumda ölüm nedenleri arasında 13. sıradadır. Hastalık genellikle bir başka sebeple karın ultrasonu ya da tomografisi çekildiğinde ortaya çıkar ya da yırtılma olur ve buna bağlı daha şiddetli karın ağrısı ya da iç kanama nedeniyle ortaya çıkar. Eğer yırtılmadan tanı konmuşsa bu bir bakıma hasta için şanstır”.dedi
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT