Forum Muratpaşa'da Türkiye'nin Eğitim Sorunları Masaya Yatırıldı

Forum Muratpaşa'da Türkiye'nin Eğitim Sorunları Masaya Yatırıldı

Antalya Muratpaşa Belediyesi tarafından başlatılan Forum Muratpaşa’nın ilk oturumunda, Türkiye'nin eğitim sorunlarına yönelik çözüm önerileri tartışıldı.

Antalya Muratpaşa Belediyesi, Türkiye'nin temel sorunlarına odaklanarak çözüm önerileri geliştirmeyi hedefleyen Forum Muratpaşa’yı başlattı. "Türkiye'de eğitim çıkmazı" başlığıyla başlayan forumun ilk oturumu, Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu eğitim, göç, gelir dağılımı adaletsizliği ve iklim krizi gibi sorunlara çözüm bulmak için seferberliğe ve somut çözüm önerilerine odaklanılması gerektiğini söyledi.

Başkan Uysal, Türkiye'nin geleceği için el birliğiyle hareket etmenin önemine değinerek, "Ülkemizin yeniden 'Biz başarırız' demeye ve sorunlara yönelik net, somut çözüm önerilerine sonsuz ihtiyacı var" dedi. Forum Muratpaşa’nın bu kapsamda 8 başlık altında devam edeceğini belirtti.

Eğitim konusunda konuşan Prof. Dr. Rıfat Okçabol, Türkiye'deki eğitim sisteminin laiklikten uzaklaştığını ve özgür bireyler yetiştirme hedefinden saptığını ifade etti. Okçabol, Köy Enstitüleri’nin kapatılması ve din dersinin zorunlu hale getirilmesi gibi gelişmelerin bu sapmanın önemli adımları olduğunu vurgulayarak, laik ve bilimsel eğitim sistemine dönülmesi gerektiğini savundu. Forumda ayrıca, eğitim alanındaki yapısal sorunlar ve çözüm yolları, akademisyenler ve eğitim uzmanları tarafından tartışıldı.

"Eğitime öncelik verilmiyor"

Akademik hayatına endüstri mühendisliği alanında başlayan sonrasında eğitim öğretim alanında çalışma ve araştırmalara yönelen, pek çok üniversitede yöneticilik yapan Prof. Dr. Erkut, dünyada eğitim paradigmalarının değiştiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Erkut, sıralama sınavları kaldırılması, öğrenciye içerik yerine yetkinlik kazandırılması, yapay zekanın eğitim sistemine dahil edilmesi, okulun sosyalleşmenin mekanı olarak yeniden işlevlendirilmesi gibi öneriler sıraladı.

CHP PM Üyesi Prof. Dr. Erdoğan ise, yoksulluğun çocukların zihinsel, fiziksel ve psikolojik gelişimini dolayısıyla eğitim hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. İktidarın bu alandaki yetersizliklerini CHP'nin kreş, yurt, burs, öğrencilere yemek gibi sosyal belediyecilik anlayışı ile yerel yönetimlerce kapatılmaya çalıştığını savunan Prof. Dr. Erdoğan, "Politika öncelik belirleme alanıdır. Eğitime öncelik verilmiyor. Eğitimin bütçeden aldığı pay düşük. Her yıl 400 - 500 bin üniversite öğrencisi üniversiteden kaydını sildiriyor. Bunun nedenleri ile ilgili dahi veri yok" dedi.

Forum Muratpaşa, 13 Ekim Pazar gün göç başlığıyla devam edecek.

İlgili Haberler

Kaynak:Antalya Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber