'Dünyanın Her Yerinde Çalışabilen Akıllı Güneş Odaklayıcı Sistem'
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Erhan Demircioğlu, Akıllı Enerji kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Erhan Demircioğlu, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology – TET) tarafından düzenlenen 6. TET Ar-Ge Proje Pazarı isimli yarışmanın Akıllı Enerji kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
Proje Baharı ismiyle de anılan yarışmanın ödül töreninde Akıllı Şehirler, Akıllı Binalar ve Endüstri 4.0 uygulamaları konusunda çalışan firmalar, kamu kurumları, uzmanlar, yatırımcılar, iş adamları, kuluçka merkezleri, üniversite ve ar-ge kuruluşları bir araya geldi.
455 proje başvurdu, 90 proje finale davet edildi
Yarışmaya toplamda 455 proje başvurusu yapılırken alanında uzman kişilerden oluşan jüri üyelerinin yaptığı ön eleme sonucunda 90 proje finale davet edildi. Jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Erhan Demircioğlu’nun ‘Akıllı Foton-Kojen Sistemi’ isimli projesi Akıllı Enerji kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
“Enerji sektörü, Endüstri 4.0 ile birlikte yerini akıllı enerji uygulamalarına bırakıyor”
Projesinin ikincilik ödülüne layık görülmesinden dolayı mutlu ve gururlu olduğunu söyleyen Demircioğlu, şöyle konuştu: “Enerji sektörü, sanayi devrimi ile birlikte keşfedilen üretim şekillerini yıllarca geliştirerek insanlığın hayatını kolaylaştırdı. Ancak bu süreçte insana olan bağımlılık hiçbir zaman azalmadı. Şimdiki yeni enerji trendi ise insan yükümlülüğünün ortadan kalktığı, akıllı uygulamalara sahip enerji teknolojileri. Bu teknoloji amaç edinilerek geliştirilen enerji üretim birimleri otonom ve birbirleriyle konuşarak kararlar verir seviyeye gelmiş durumda. Dünyada bu trend Endüstri 4.0 (4. Sanayi Devrimi) olarak nitelendiriliyor. Endüstri 4.0 bir yandan da yapay zekanın temelini oluşturacak nitelikte. Dolayısıyla enerji sektörü, Endüstri 4.0 ile birlikte yerini akıllı enerji uygulamalarına bırakıyor. Bu kapsamda ülkemizin de bu yeni gelişen trende ayak uydurması için akıllı enerji projeleri geliştirmesi gerekmektedir.”
“Dünyanın her yerinde çalışabilen akıllı güneş odaklayıcı sistem”
Çalışmasının inovatif yanları ve içeriği hakkında bilgi veren Demircioğlu, ürettiği sistemin Türkiye’de enerji sektöründe Endüstri 4.0’a yönelik ilk çalışmalardan biri olduğunun altını çizerek, “Tasarladığım sistem, güneş panellerinin verimini arttırmaya yönelik bir çalışmadır. Bu amaçla dünyanın her yerinde çalışabilen akıllı güneş odaklayıcı sistem ürettim. Bu sistem yeryüzüne gelen güneş ışınlarını odaklayan yeni bir tasarım. Sistemde odaklayıcı olarak, lens tipi birden fazla odak noktasına sahip yapılar kullandım. Bu, projemin en önemli inovatif yanını oluşturuyor. Ayrıca bu odaklayıcı yapılar güneş koordinatlarına bağlı olarak en iyi güneş açısı yakalayabilecek akıllı bir uygulamaya sahip. Böylelikle güneşi, fotovoltaik paneller (FV) yerine odaklayıcı yapılar takip ediyor. Bu takip sistemini dünyanın her yerinde çalışabilecek şekilde tasarladım.” dedi.
“Yüksek güneş yoğunluğumuzu kullanarak enerji ithalatının önüne geçebiliriz”
Türkiye’nin enerjideki ithalat kaleminin oldukça fazla olduğunu ve bu kalemin azaltılması gerektiğini söyleyen Demircioğlu, “Yüksek güneş yoğunluğumuzu kullanarak enerji ithalatının önüne geçebiliriz.” dedi. Demircioğlu son olarak, ülkemizin enerji bağımlılığının azaltılması için çalışmalarına ara vermeden devam edeceğini belirterek çalışması boyunca kendisine destek veren başta ailesi olmak üzere, proje danışmanı Doç. Dr. Cem Tozlu’ya, üniversite yönetimine ve TET’e teşekkür etti.
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT