CHP Karaman İl Başkanı Ünver, Kıdem Tazminatını Değerlendirdi
Karaman CHP İl Emek Bürosu, CHP Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver’in ev sahipliğinde toplandı.
Toplantıya Tek-Gıda İş İl temsilcisi Orhan Soydan, Büro Emekçileri Sendikası İl Temsilcisi Ahmet Baştuğ, Eğitim İş Karaman İl Temsilcisi İsa Çetin, Eğitimsen İl Temsilcisi Derya Kart, Selüloz İş Sendikası Temsilcisi Mehmet Akgül, A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Cem Kağnıcı, CHP İl Emek Bürosu yöneticileri Hasan Ehliz ve Ahmet Tanju Kuytan katıldı.
Toplantı başlangıcında bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Ünver “25 Kasım 2016’da kuruluşu ilan edilen İl Emek Büromuzun çalışmalarını içine girdiğimiz 16 Nisan Anayasa Referandumu nedeniyle fiilen başlatamamıştık. Bugün İl Emek Büromuzun çalışmalarını fiilen başlatıyoruz. İl Emek Büromuzun oluşumuna ve çalışmalarına katkı veren emek büromuzun üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyor, büromuzun Karaman’ın iş ve çalışma hayatı için faydalı işler yapacağına inancımı dile getirirken büromuzun emek dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah emek büromuz Karamanımızda işçi ve emekçilerle ilgili her türlü sorunun tespiti ve çözümünün adresi olacaktır. ” dedi.
Toplantıya katılan Emek Bürosu Üyeleri ortak bir bildiri hazırlayarak ülke gündemini meşgul eden kıdem tazminatı fonu konusuna dikkat çekti. CHP İl Emek Bürosunca hazırlanan ortak bildiride;
"Son dönemde, Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili olarak siyasal iktidar tarafından kapalı kapılar ardında sürdürülen, sendikalarla ve kamuoyu ile paylaşılmayan hazırlıklar işçiler açısından kaygı vericidir. Bu ortamda CHP Karaman İl Emek Bürosu, Genel Merkez Emek Bürosuna paralel olarak inisiyatif almış, emek örgütlerinin ilimizdeki temsilcilerini bir araya getirmiştir.
Emek Büromuzun bugünkü toplantısında 05 Haziran 2017 tarihinde CHP Emek Büroları tarafından düzenlenen üç büyük işçi Konfederasyonunun katıldığı Çalıştay ile ilgili değerlendirme yapılmıştır.
Çalıştay’da yapılan tespitler ve ortaya konulan çözüm yolları konusunda mutabakat içinde olunduğu dile getirilmiştir. Kıdem tazminatında işçi haklarını korumayı hedefleyen bir tutum için savunulması konusunda ortaklaşılan aşağıdaki hususlarda tam bir dayanışma içinde olunmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda; kıdem tazminatı, çalışanların Cumhuriyet döneminde en önemli kazanımlarından biridir.
Kıdem tazminatı yıllar içinde işçi lehine gelişen düzenlemelerle çalışma yaşamının gündeminde olmuştur. Son dönemlerde ise kıdem tazminatı hakkı ortadan kaldırılmak ve sınırlanmak istenmektedir.
FON YGULAMASINA GEÇİLMESİ HALİNDE, KORUYUCU ROL ORTADAN KALKACAK
Kıdem tazminatı uygulaması ile aslen işçinin korunması hedeflenmiştir. Türk hukuk sistemi içinde düzenlemenin başladığı ilk dönemde, kıdem tazminatı, işçiler açısından maddi bir güvence sağlarken, yıllar içinde işverenin işten çıkarmadaki keyfi uygulamaları karşısında işçiyi koruyan bir düzenleme görevi görmüştür. Unutmamak gerekir ki, kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazanılmış hakkıdır.
Tek başına kıdem tazminatı fonu uygulamasına geçilmesi halinde; kıdem tazminatının işçi için üstlendiği koruyucu rol ortadan kalkacaktır. İşten çıkarmalar kolaylaşacak ve iş güvencesi zayıflayacaktır. Kıdem tazminatının son ücretle ve toplu iş sözleşmesi düzeniyle bağı kalmayacak ve kıdem tazminatı miktarı düşecektir. Bundan önceki fon uygulamalarında (tasarruf teşvik fonu, işsizlik sigortası fonu gibi) yaşandığı gibi, bu fonun da amacı dışında kullanılma riski yüksektir.
Bu nedenle, düzenlemelerin iş güvencesi, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatını güçlendirecek bir biçimde yapılması gerekir. Kıdem tazminatı fonu konusunda taraflar arasında mutabakat yoktur. Mutabakat sağlanamadığı durumda kıdem tazminatı fonu kurulmamalıdır.
TÜM İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATINDAN YARARLANMASI SAĞLANMALI
Kıdem tazminatı ödemelerinde 30 gün hakkından vazgeçilmemelidir. Öte yandan hak kayıplarını önlemek için kıdem tazminatı her türlü fesihte ve istifada süre aranmadan ödenmelidir.
Kıdem tazminatına tüm çalışanların erişimi sağlanmalı, bu erişim önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatında kanun hakimiyeti ve herkesin bu hakka saygı göstermesi sağlanmalıdır. İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda kıdem tazminatı alacağı devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve öncelikle ödenmelidir. Kıdem tazminatı, bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır.
Buna bağlı olarak ilgili yasalarda yapılacak değişikliklerle, kazanılmış haklara dokunulmadan, tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır. CHP Emek Büroları olarak, DİSK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ'in kıdem tazminatında işçi haklarını koruma temelinde ortaklaşan tespit, itiraz ve taleplerinin hem hükümet hem de kamuoyu nezdinde takipçisi olacağız" denildi.
HABERE YORUM KAT