Aksaray'daki Tarihi Karasu Köprüsü Restore Ediliyor

Aksaray'daki Tarihi Karasu Köprüsü Restore Ediliyor

Aksaray-Konya-Niğde yol ayrımında bulunan tarihi Karasu Köprüsü, restore edilerek Aksaray kültür envanterine kazandırılıyor.

Aksaray-Konya-Niğde yol ayrımında Karasu Deresi üzerinde bulunan tarihi Karasu Köprüsü, aslına uygun olarak restore edilerek Aksaray kültür envanterine kazandırılıyor. Zaman içerisinde sel felaketlerinde zarar gören köprü, yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ayağa kaldırılacak.

Osmanlı dönemine ait Karasu Köprüsü, yaklaşık 13,50 metre uzunluğunda. Köprünün büyük kemer açıklığı 3,80 metre, küçük kemer açıklığı ise yaklaşık 2,40 metre olup genişliği 4,26 metredir. Kesme taş ve moloz taş malzemeden inşa edilen köprüde yapılan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, restorasyon çalışmalarına ilişkin olarak, "Ecdat yadigarı tarihi camilerimizi, türbelerimizi, konaklarımızı, çeşmelerimizi, köprülerimizi ve diğer tüm tarihe şahitlik etmiş mekanlarımızı aslına uygun restore ederek gelecek kuşaklara taşınmasına özen gösteriyoruz. Aksaray'ın kendine has tarihi ve kültürel zenginliklerini bu tür projeler ve yatırımlarla günümüzden gelecek nesillere taşımak adına elimizden geleni yapıyoruz. Bölgemizin tarihi yapısını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz" dedi.

1863 tarihinden önce yapılan Karasu Köprüsü, Aksaray'da meydana gelen taşkın sonucu tamamen yıkılmış ve 1863 yılında yeniden inşa edilmiştir. Konya Valisi Ferid Paşa'nın (1889-1902) Aksaray'a yaptığı bir seyahat esnasında köprünün bulunduğu yoldan geçtiği kayıtlarda yer almaktadır.

İlgili Haberler

Kaynak:Aksaray Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber