Akp Müteahhitlere Para Buluyor Çiftçiye Bulamıyor
Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de yaptığı konuşmada hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Ünver; “Garantili müteahhitlerine para bulan AKP, çiftçiye para bulamı
Cumhur İttifakı tarafından Türkiye’ye dayatılan tek adam rejimi, tek adamın liyakatsiz bakanlarının beceriksizlikleriyle birleşince ülkenin ekonomik bir buhranın içine düştüğünü dile getiren Ünver, Meclis kürsüsünden iktidara şu şekilde seslendi: “Tarım da bu ekonomik buhrandan payını aldı. Aslında tarımda yapılacaklar bellidir, mesele yapacak iradeyi bulmaktır. Mesela; AKP iktidarı uygulamadığı tarım kanununun 21'inci maddesini bu yıl uygulayabilirdi. Çiftçimizin 2007'den bu yana iktidardan alacağı eski parayla 175 katrilyon liraya ulaşmıştır.”
En Azından İç Anadolu'yu Destekleyin
Tarımdaki enerji zamlarına da değinen Ünver; “Ocak 2018'den ocak 2020'ye kadar tarımdaki enerji zamları yüzde 108 olmuştur. Ayrıca çiftçimiz elektriği meskenlerden daha pahalıya kullanmaktadır. Çiftçinin kullandığı elektrikte fiyat indirimi yapılabilirdi, yapılmadı, akla bile gelmedi. 2018'den beri sadece doğu ve güneydoğudaki 6 ilde uygulanan tarımsal elektrik destekleri İç Anadolu Bölgesi'nde de uygulanabilirdi. En azından ülkede tarımsal elektrik tüketiminde ilk 10'da bulunan Karaman, Konya ve Aksaray illerinde de uygulanabilirdi. Burada elektrik desteklenmiyor, yine, desteklenmesi akla bile gelmiyor.” diye konuştu.
Destekler Yıllardır Aynı
Hayvansal üretim yapan üreticinin yem fiyatları altında ezildiğini, küçük ölçekli yetiştiriciler başta olmak üzere yetiştiricilerin üretimi terk edecek boyutlara geldiğini aktaran Ünver, anaç keçi ve koyun desteği ile sürü yönetimi yani çoban desteğinin de yıllardır aynı kaldığını, enflasyon ve sosyal güvenlik primleri karşısında eridiğini ifade etti. Meraların ıslahı ve aşıların ücretsiz hâle getirilmesinin de küçükbaş hayvancılığa verilebilecek en önemli desteklerin başında geldiğini belirten Ünver; “Yetiştiricilerimiz bu desteklerin bir an önce iyileştirilmesini bekliyor.” dedi.
Mezbahalar Süt İnekleriyle Dolu
Süt üreticilerinin yaşamsal bir sınırda olduklarını dile getiren Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Uzun süredir sattığı sütün parasını dahi tahsil edemeyen süt üreticisinin varlığını sürdürülebilmesi desteklenmesine bağlıdır. Bu süreçte bir şey daha öğrendik! Ülkede hiçbir şey, dövizin artışı, akaryakıt, enerji ve gıda zamları enflasyonu arttırmıyormuş ama çiğ süte zam yapılırsa enflasyon artıyormuş. Süt üreticisine kulak tıkayanlar gitsinler mezbahalara baksınlar. Mezbahalar, kesime getirilen süt inekleriyle dolu. Eğer gidişat böyle sürerse süt üretimi azalacak, bu nedenle de süt fiyatları zaten artacak ve bu da enflasyon olarak karşımıza çıkacak. Bu arada olan da küçük ölçekli üreticiye olacak. Aklın yolu birdir. İş bu noktaya varmadan süt üreticilerinin fiyat beklentileri karşılanmalıdır.”
Pancar 390 Liranın Altında Olmamalı
Konuşmasının devamında pancar alım taban fiyatlarının halen açıklanmadığını belirten Ünver, bu belirsizliğin çiftçiyi pancar tefecilerinin eline düşürdüğünü dile getirdi. Pancar fiyatının bir an önce açıklanmasını ifade ederek, açıklanacak bu fiyatın TUİK’e uydurulan enflasyona değil, gerçek maliyetlere uygun olması gerektiğini söyledi. “Pancar fiyatının tonu 390 liranın altına düşmemelidir.” dedi.
Akp Türk Tarımını Batırdı
Buğday, arpa ve mısır ithalatında uygulanan sıfır gümrük uygulamasının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 1 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatan Ünver; “Türkiye'de tarım arazileri boş dururken Bakanlığın ithal yoluyla yabancı çiftçiyi desteklemesi ibretlik bir durumdur. Yıllardır yerlilik ve millîlik hamaseti yapan iktidarın yerlilik ve millîlikten anladığı, özbeöz Türk çiftçisi dururken ithalat yoluyla yabancı ülke çiftçisini desteklemek mi? AKP Türk tarımını batırmıştır, Bakan da bunu gizlemeye çalışmaktadır.” diye konuştu.
Kalkınmanın Yolu Destek
Ünver konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Siyaseten kullanışlı bir veriyi ele alıp diğerlerini görmezden gelerek tarım ve hayvancılığın sorunları çözülemez. Bu yapılan körlerin fili tarif etmesi gibi, kimin eline filin neresi gelirse filin tarifini de ona göre yapıyor. Bakanlık kör taklidi yapmak yerine Türkiye'nin yeniden tarımda kendisine yeten bir ülke hâline gelme zorunluluğunu kabul etmeli ve Türk çiftçisine sahip çıkarak tarımsal üretimi desteklenmelidir. Türkiye'nin kalkınmasının en kolay ve ucuz yolu budur.”
HABERE YORUM KAT