1999 Sonrası SGK Girişi Olanlara Erken Emeklilik Müjdesi!

1999 Sonrası SGK Girişi Olanlara Erken Emeklilik Müjdesi!

Sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikler sonrası sistemdeki bazı istisnai durumlar sayesinde yaş şartı aranmadan erken emekli olunabiliyor. İşte detaylar...

Sosyal güvenlik sisteminde 1999’da gerçekleştirilen köklü düzenlemelerin ardından çalışma yaşamına giren kişiler için emekli olma şartları büyük oranda değişti. Bu tarihten sonra sigortalılar, prim günlerini tamamlasalar bile belirlenen yaş sınırını beklemek zorunda kalıyorlar. Fakat, sistemde bazı istisnai durumlar yer alıyor ve bu sayede, yaş şartı aranmadan erken emeklilik fırsatına sahip olunabiliyor. 

Özellikle yüzde 60 ve üzerinde iş gücü kaybı olanlara malulen emeklilik imkânı veriliyor. Böylece, 10 yıllık sigortalılık süresini tamamlayan ve 1800 gün prim ödemesi yapmış olanlar, yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyor. 

dassc.webp

1999 ÖNCESİ SİGORTALI OLANLAR İÇİN EYT İLE EMEKLİLİK FIRSATI

Bunun yanı sıra, bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadınlar için de istisnai bir durum oluşuyor. Bu gruptaki anneler, prim ödeme gün sayılarının yüzde 25'i kadar yaş indirimi imkânına sahip oluyor. Bu kapsamda, normalde 58 yaşında emekli olması gereken bir anne, bu hakla beraber daha erken emekli olabiliyor. 

Fakat, 1999 sonrası dönemde işe başlayan sigortalılar için yaş şartı uygulaması halen geçerliliğini korurken, son zamanlarda gündemden düşmeyen ve pek çok işçinin merakla takip ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ise yalnızca 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kişileri kapsıyor. Bu yüzden, 1999 sonrası işe başlayan kişilerin emeklilik planlarını mevcut yasal düzenlemelere göre yapmaları büyük önem arz ediyor. 

Sosyal güvenlik uzmanları, özellikle genç çalışanların emeklilik planlamalarını yaparken bu ayrıntılara dikkat etmesi ve muhtemel istisnai durumlar için SGK'nın ilgili birimlerinden ayrıntılı bilgi almaları gerektiğini ifade ediyor.